marți, 13 iunie 2017

“PE LACUL AURIU” – TEATRUL “BULANDRA” (Sala “TOMA CARAGIU”)

UN SUCCES CERT, CADOU MARELUI PUBLIC
         Teatrul “Bulandra” și-a încheiat stagiunea cu un spectacol încântător, o comedie cu fin umor și sensibilă poezie de la care orice spectator va pleca bucuros că a uitat de necazurile zilnice. Piesa “Pe lacul auriu” din 1978 când a avut loc premiera pe Broadway, îi aduce autorului american Ernest Thompson celebritatea și este jucată cu mult succes în diverse distribuții. Dramaturgul, scenaristul și actorul Ernest Thompson obține și premiul Oscar pentru adaptarea cinematografică a piesei, iar o serie de actori de renume au interpretat personajele solid construite de el. Chiar dacă au trecut niște ani de când a fost scrisă, piesa rămâne mereu actuală, apropiată sufletului prin tematica sa - familia și bătrânețea.
         “Pe lacul auriu” ajunge și la noi în traducerea regretaților Radu Beligan și Liviu Dorneanu și în regia unui creator de valoare al “teatrului adevărat”, Dinu Cernescu. Regizorul întodeauna a servit cu credință conceptul că un spectacol trăiește în fața publicului în primul rând prin actori și își alege cu pricepere distribuția. Oferă acum prilej prețuirii pentru interpretarea admirabilă a unor roluri consistente ca ofertă, actorilor – Virgil Ogășanu, Valeria Ogășanu, Ana Ioana Macaria, Lucian Ifrim și tânărului student încă la actorie, Alin Potop.       
VIRGIL OGĂȘANU (Tom), VALERIA OGĂȘANU (Kate)
 și ALIN POTOP (Billy)
Piesa pare simplă, dar nu simplistă prin conflicte și prezintă un cuplu – Tom și Kate, retras după cinzeci de ani de căsnicie în singurătatea naturii, în preajma unui “lac auriu” și relația cu singura lor fiică, Claudia. Aflată în pragul unui mariaj, Claudia îi vizitează alături de Bill care are un copil, pe adolescentul Billy dintr-o căsnicie anterioară. Conflictul dintre generații funcționează și în familia cuplului, Tom și Kate. În povestea acestei familii, construită cu suspans de dramaturg, se poate regăsi oricine, indiferent de vârsta sa. Acțiunea se derulează prin replici savuroase, încărcate de ironie, dar și de poezie, dictate de situații surprinzătoare.
         Spectacolul beneficiază și de imaginea atractiv creată de cunoscuta scenografă, Maria Miu. Decorul indică terasa din preajma “lacului auriu”, decorată cu obiectele necesare unor numeroase sugestii motivate de situații. Costumele "îmbracă" personajele pe specificul tipologiei fiecăruia. Scenografia funcțională a Mariei Miu dă reprezentației atmosfera dorită de viziunea regizorală, riguros aplicată piesei de Dinu Cernescu fără a apela la efecte derizorii. Regizorul conduce atent relațiile dintre personaje și concepe teatral credibil fiecare situație, cu accente provocatoare de suspans. Ilustrația muzicală datorată lui Vasile Manta, sporește tensiunea acțiunii, atenționează asupra comicului unor momente.
        
VIRGIL OGĂȘANU (Tom)
și VALERIA OGĂȘANU (Kate)
Pilonii subiectului sunt Tom și Kate, personaje cu temperamente diferite, dar care de cinci decenii conviețuiesc armonios împreună, sunt o familie nelipsită însă, și de conflicte. Virgil Ogășanu care în orice rol provoacă aplauze, este acum, sclipitor în Tom cel care își aniversează optzeci de ani și comentează ironic situațiile din jur. Tom este doar aparent morăcănos pentru că actorul cu har dezvăluie substratul fiecărei replici rostite de profesorul cu experiență de viață și cunoaștere a tinerilor. Umorul, dar și sensibilitatea în situații în care inima suferindă îi joacă feste lui Tom, sunt îmbinate cu finețe de interpret. Virgil Ogășanu realizează un rol de neuitat în Tom. Partenera de o viață a lui Tom, este Kate, o pictoriță, o femeie dăruită celor din preajmă, motor activ al relațiilor de familie pe care dragostea le leagă. Valeria Ogășanu prezintă admirabil portretul lui Kate cea energică și cu un suflet sensibil, dornică să își împace soțul care și-a dorit un băiat, cu fiica lor Claudia. Actrița trăiește nuanțat, diferențiat, situațiile în care este implicată mereu Kate și subliniază că dragostea nu are vârstă. Dansul cuplului, de pildă, este un moment savuros prin modul în care Virgil Ogășanu și Valeria Ogășanu se transpun în personaje, cu umorul celor pentru care viața înseamnă bucurie.
        
ALIN POTOP (Billy), ANA IOANA MACARIA (Claudia)
și LUCIAN IFRIM (Bill)
Ana Ioana Macaria reușește să prezinte remarcabil personajul Claudiei, fiica aflată în căutarea dragostei care are în caracterizare calități, dar și defecte ale părinților. E distantă în relația cu tatăl, prețuiește soliditatea cuplului părinților și își dorește un partener sincer în dragoste. Bill cel timid o va cere în căsătorie. Lucian Ifrim interpretează fermecător, cu umor, pe neîndemânaticul Bill. Încercările de apropiere față de cuplul bătrânilor cu suflet tânăr, sunt momente minunat susținute relațional de actor.
         Să interpretezi un rol în compania unor actori de anvergură este dificil pentru un tânăr la început de carieră. Alin Potop trece cu succes acest examen și este excelent în puștiul Billy cel revoltat că este nevoit să rămână cu Tom și Kate. În relațiile cu cei doi, cât și în manifestările preferințelor sale muzicale, dar și în schimbarea de comportament, Alin Potop reușește să prezinte comic și credibil fiecare intervenție a lui Billy. Tânărul student în anul trei la actorie, Alin Potop se prezintă ca un actor de viitor de care regizorii trebuie să țină cont.

         “Pe lacul auriu” este spectacolul așteptat de publicul sătul de mizeria din jur a realității, o reprezentația amuzantă și emoționantă despre noi și familiile noastre. Teatrul “Bulandra” va înregistra și prin acest spectacol de “teatru adevărat” din zona comediei, un număr record de reprezentații. 

Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere