vineri, 28 iulie 2017

FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU , EDIȚIA a 27-a PROLOG - “CEHOV / KORDONSKY”

  

UN “CADOU” PENTRU TINERII ACTORI – “LABORATORUL DE TEATRU”

S-a lansat cea de a 27-a ediție a Festivalului Național de Teatru (FNT) care va avea loc între 20 – 30 octombrie printr-un original și necesar proiect de importanță pentru tinerii actori – “Cehov / Kordonsky. Laborator de teatru”. Directorul artistic și selecționerul FNT, Marina Constantinescu este autorul acestei inițiative și ca la fiecare din ultimele ediții a venit cu o surpriză inspirată. A oferit acum, un cadou de preț pentru 27 de tineri actori prin întâlnirea cu Yuri Kordonsky o mare personalitate a lumii teatrale, actor, regizor și profesor la universități celebre din America unde este stabilit, “elev” al lui Lev Dodin, când activa la Sankt Petersburg. Yuri Kordonsky a realizat și la noi spectacole memorabile la teatre din Capitală și din țară. Sperăm că teatrele noastre îl vor mai găzdui și în următoarele stagiuni!
         Între 22 – 28 iulie s-a desfășurat acest “Laborator de teatru” realizat de FNT și Centrul de Cercetare și Creație Teatrală “Ion Sava”, la Teatrul Național “I.L.Caragiale” care a pus la dispoziție generos spații pentru activitatea solicitată de studiul operei lui Cehov. A fost un masterclass în care Yuri Kordonski în compania celor 27 de actori a îmbinat lucrul practic pe scene din “Pescărușul”, “Unchiul Vania” și “Livada de vișini” cu elemente de teorie teatrală. Pentru a fi liberi în discuții și interpretare, feriți de opiniile particulare ale asistenței, “Laboratorul” s-a derulat fără spectatori spre a da forță de inițiative celor 27 de actori, colegi de generație, absolvenți ai diverselor universități de artă. La final, s-a prezentat o scurtă întâlnire cu presa a celor 27 de tineri care au mulțumit lui Yuri Kordonsky pentru șansa unică de a avea prilejul cunoașterii “în direct” a unui pedagog și regizor de excepție.
         În discuțiile purtate cu câțiva dintre participanți, ei subliniau că profesorul i-a provocat să analizeze împreună personajele lui Cehov, “să scormonească” și să judece motivele atitudinilor în diverse situații conflictuale pe care le au ele. Nu le-a dat indicații că “așa trebuie interpretat X personaj”, cum fac unii regizori. A apropiat interpretarea personajelor de studierea textului și sufletul, gândul fiecărui actor. Toți erau entuziasmați de această rară “lecție de actorie”.
        
                      Tinerii actori sunt cunoscuți pentru roluri realizate pe scenele din Capitală sau din țară ale teatrelor instituționalizate sau independente ori din film. Despre mulți am scris cu bucurie pe blogul “Spectator”. ADA GALEȘ, ALEXANDRA SĂLCEANU, ALINA PETRICĂ, ANA BIANCA POPESCU, ANDREI RADU, AYLIN CADÎR, CIPRIAN NICULA, DAN RĂDULESCU, DENISA NICOLAE, EMILIA BEBU, EMILIAN OPREA, FLORENTINA ȚILEA, FLORIN CĂLBĂJOS, GABRIEL RĂUȚĂ, GEORGE ALBERT COSTEA, IOANA PREDESCU, IONUȚ TOADER, LARI GIORGESCU, LIVIU ROMANESCU, MARIA BACCI PASELLO, PAULA NICULIȚĂ, RADU IACOBAN, RAREȘ FLORIN STOICA, SILVANA NEGRUȚIU, SILVIU DEBU, ȘTEFAN LUPU, VLAD LOGIGAN sunt cei care au primit “cadou” participarea la “Laboratorul de teatru” cu minunatul Yuri Kordonski.
 “Prologul” FNT poate fi considerat un important și necesar sprijin pentru cizelarea personalității unor tinere talente, pentru gândirea profundă asupra rolurilor atribuite, aspect ce ar trebui să preocupe și pe doctorii profesori din universitățile de artă. “Piesa se remontează prin actori care fac vizibil ceea ce este abstract în text”, crede și un alt mare regizor și profesor, Radu Penciulescu pentru care ACTORUL rămâne elementul principal în expunerea scenică a unei viziuni regizorale.

P.S. Din discuțiile particulare avute cu unii participanți s-a desprins o întrebare: “Tinerii regizori nu merită și ei astfel de întâlniri cu mari regizori?”. Sunt strict necesare pentru că la universități, majoritatea, se “întâlnesc” numai cu doctori regizori care … nu s-au remarcat însă, prin nici un spectacol realizat pe scena vreunui teatru.


Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere