vineri, 11 august 2017

“PIATRA DIN CASĂ” – TEATRUL NAȚIONAL DE TELEVIZIUNE LA 60 DE ANI

… O “PIATRĂ” A TELEVIZIUNII PUBLICE, CEA LIPSITĂ DE AUDIENȚĂ

         Am participat la una din secțiunile programului de “sărbătorire”. “aniversare” a 60 de ani de funcționare a teatrului tv la postul public. Programul părea a fi alcătuit de … o bătrânică senilă.
         Teatrul de televiziune a făcut primii pași cu spectacole memorabile, transmise în direct, cu regizori de excepție și amintim pe Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Sanda Manu, Cornel Todea, Alexandru Tocilescu și alți creatori de marcă, în distribuții cu mari actori. Teatrul tv are o istorie bogată în evenimente. După 60 de ani de activitate din care cei de după ’89 sunt mulți anonimi, “omagierea” s-a făcut cu … “Piatra din casă” de Vasile Alecsandri și B.P.Hașdeu, adaptată și regizată de Constantin Dicu! “In memoriam”, spectacolul s-a transmis în direct ca pe timpul începutului, din “sala” grădină a teatrului tv care găzduiește acum, tot felul de spectacole mediocre cu public plătitor. O treime din locurile din “grădină” erau goale, iar printre invitații spectatori se aflau personalități cunoscute printre care și fostul președinte – director, Răzvan Theodorescu. La pauză, dânsul și alți invitați de prestigiu au părăsit grădina și numărul locurilor goale a sporit. Spectacolul propus de regizorul Constantin Dicu vroia să ofere o surpriză prin distribuția alcătuită din … “funcționari” ai televiziunii publice - știriști, moderatori, reporteri, producători, etc, că actori … nu mai sunt! Conceptul regizoral era penibil dezvoltat teatral, fără umor, cu accente vulgare, bătrânicios, cum nici în urmă cu două secole nu se monta scenic o astfel de comedie. Unii din distribuție au însă, la bază studii de actorie, dar au preferat cariera de jurnaliști. A dovedit talent actoricesc Corina Dănilă, în rolul Marghioliței, dar greu de explicat de ce a renunțat la actorie și prezintă acum, e drept cu farmec, emisiunea “Ieri-Azi-Mâine”. Distribuția reunea o serie de colegi din televiziune ai Corinei Dănilă, mai mult sau mai puțini cunoscuți celor care se încumetă să urmărească programele postului public – Sever Bârsan, Andras Demeter Istvan, Tudor Furdui, Bogdan Ghițescu, Mihai Melinescu, Cătălin Mieruță, Carmen Movileanu, Claudia Nicolau, Mihai Răzuș, Gabriela Valentir. Sărmanii “funcționari” cântau pe muzica lui Flechtenmacher, se agitau conform indicațiilor regizorale de curgea transpirația pe dânșii și executau cu efort sarcina de serviciu de a “omagia” teatrul de televiziune. Inexplicabil rămâne de ce absenta din această distribuție “originală” și directorul-președinte Irina Radu al televiziunii publice, rolul doamnei Trandafira “pețitoarea” îi era potrivit. Era prezent însă în distribuție Andras Demeter Istvan, în rolul doctorului Franț, producător coordonator al teatrului de televiziune, activ și în alte distribuții ale acestui “național”.
         În finalul “evenimentului special”, spre miezil nopții, prezentatoarea Mihaela Nagâț a vrut să amintească de premiera cu “Visul unei nopți de iarnă” de Tudor Mușatescu, o nouă versiune propusă de regizorul Silviu Jicman care va fi difuzată de … Revelion! Varianta propusă pe care am urmărit-o pe dvd, este o reușită cu o distribuție remarcabilă – Diana Roman (Doruleț) și Vlad Zamfirescu (Scriitorul), tineri actori excelenți care propun o interpretare nouă a rolurilor; lor li se alătură personalități din viața teatrală precum Marian Râlea sau Adrian Titieni. Regizorul Silviu Jicman propune o fină actualizare a tematicii acestei piese, devenită celebră și prin interpretarea în anii ’80 a rolurilor cheie de către  Rodica Mandache și Florin Piersic, în cadrul teatrului tv.
         Păcat de istoria culturală a teatrului de televiziune, “sărbătorit” la 60 de ani, jalnic. “Evenimentul special” cu o sumedenie de organizatori care se agitau cu hârtiuțe în mână și a prezentat în direct “Piatra din casă,” rămâne o tristă pagină “aniversară”. S-a demonstrat din nou, groapa în care a ajuns postul public cel sărac în audiență. Își merită pe deplin audiența de unul sau doi la sută, dacă este astfel administrat.

         S-a desființat TVR Cultural, iar rămășițe culturale ar vrea să aducă TVR 2 și prin teatru de televiziune. Cum o face, s-a transmis în direct și prin “ Piatra din casă” în “ediția specială” a aniversării. Postul public pare o bătrână amărâtă care se crede “frumoasa” unui sat, devastat de impostori.

Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere