duminică, 3 decembrie 2017

“SCUFIȚA ROȘIE” – TEATRUL DE ANIMAȚIE ȚĂNDĂRICĂ / ImPlus


UMOR, POEZIE ȘI … ÎNVĂȚĂMINTE 

         ImPlus – Festivalul Internațional al Teatrului Contemporan de Animație / ediția a 13-a a finalizat perioada încâlcită a festivalurilor de toamnă în care se suprapun festivaluri de tot soiul, iar unele programe propun aceleași spectacole. ImPlus are însă un profil cu totul aparte, este meritoriu organizat și a câștigat prestigiul internațional de care dispune și inițiatorul gazdă al festivalului desfășurat în perioada 17 – 27 noiembrie, Teatrul de Animație Țăndărică. Copiilor, dar și adulților le-a fost propusă o călătorie prin lumea mirifică a poveștilor cu tâlc, animată de artiști desăvârșiți cu păpușile lor senzaționale, în 32 de spectacole. S-au alăturat “colegului” lor Țăndărică, “confrați” din China, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Israel și Italia. Din rândul numeroaselor festivaluri, ImPlus s-a detașt ca un adevărat eveniment cultural de înaltă ținută artistică.

         ImPlus și-a deschis porțile cu premiera “Scufița Roșie” a Teatrului Țăndărică, unde cu surprindere regia aparține unui regizor apreciat al “teatrului pentru adulți”, Felix Alexa. Cu multă sensibilitate, regizorul a adaptat zilelor noastre celebra poveste a Fraților Grimm și Charles Perrault pentru a aminti copiilor și adulților că viața este plină de neprevăzutul peste care trebuie să trecem cu inteligență și curaj. “N-am timp” este o replică importantă pentru mesajul spectacolului, rostită de o mamă, fetiței sale pe care o trimite cu merinde la bunică. Replica o aud des copiii de astăzi în familie! Felix Alexa conduce amuzant, cu accente poetice și multiple pilde, ilustrarea scenică a cunoscutei povești.
        
Scenograful Marian Sandu învelește reprezentația într-un decor mobil, bine dirijat din panouri care indică diverse locuri ale acțiunii. Firește, punctul forte sunt păpușile, construite original; lupul cel rău este supradimensionat ca imagine, în raport cu bunicuța, vânătorul și acele multe gâze întâlnite de fetiță în drumul său. Lumea “păpușilor” se completează prin două personaje de importanță pentru derularea acțiunii, Scufița Roșie și Povestitorul – întrupate de actori, fără sprijinul marionetei.

        
Marionetele prind viață prin dibăcia unor minunați actori – Liliana Gavrilescu, Daniel Stanciu, Florin Mititelu, Adrian Lefter, Dan Codreanu și Ana-Maria Bălescu. Sunt adevărați vrăjitori care se transpun în personajele pe care le mânuiesc cu pricepere. Eroina, fetița numită Scufița Roșie după trenciul primit cadou de la mama sa este Olga Bela care cu mult farmec trăiește intens prilejul întâlnirii naivei copile cu binele și răul din lume.
         “Scufița Roșie” este un spectacol reușit care provoacă amuzant un dialog cu micuții spectatori, uimiți de ilustrarea pe scenă a poveștii cunoscută lor de pe … tablete. Ei se implică în acțiune, avertizează zgomotos pe fetiță de pericolul Lupului cel rău. Este atractiv și pentru adulți să urmărească istoria Scufiței Roșii, inventiv povestită scenic de Felix Alexa.
         Teatrul de animație rămâne în memoria multora, ca amintire de neprețuit din copilărie. Acest teatru special impresionează prin măestria unor artiști, înfrățiți cu marionete fantastice și din păcate, marginalizați de comentatorii vieții teatrale. Acești maeștrii vrăjitori dau viață adevărată unor păpuși, dar dețin și harul unor actori de înaltă clasă care oricând pe o scenă pot realiza personaje fără sprijinul unei marionete.


P.S. Din păcate, nu am putut urmări întregul program al festivalului din motive obiective – pierderea unui suflet prieten de mare artist, o Stea care a plecat să se odihnească printre… Stele.

Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere