miercuri, 13 martie 2019

“NOII INFRACTORI” – TEATRUL NAȚIONAL “I.L.CARAGIALE” / Sala MARE

OFERTĂ DE COMEDIE … CU TÂLC

După comedia “Dineu cu proști”, spectacolul de mare succes al naționalului bucureștean, regizorul Ion Caramitru propune acum Marelui Public, “Noii infractori” de Edna Mazya, o altă comedie, despre cei pe care societatea actuală îi provoacă să considere că “totul nu e decât … un mare bordel”, cum specifică o replică. Publicul are nevoie de comedie, dar nu orice fel de comedie cu iz bulevardier ieftin, ci de umor cu substanță dramatică, așa cum propune și “Noii infractori” prin Edna Mazya; dramaturgul israelian, scenarist și regizor, a fost distins cu premii pentru demersul său artistic. Subiectul ales este șocant, cu răsturnări de situații, cu replica cu umor savuros și substrat cu tâlc, totul în jurul unei famili de oameni obișnuiți, cândva cu bună stare; Dorina, omul de bază al familiei, luptă să câștige bani și alege o soluție … surpriză. 

ALEXANDRINA HALIC (bunicuța Anca) și VIRGINIA MIREA (Dorina)
Regizorul Ion Caramitru concepe un spectacol cu subtil umor, cu discrete trimiteri la actualitate într-o distribuție admirabilă care oferă publicului alte … surprize. În rolul principal al piesei, Dorina, “debutează” pe scena Naționalului bucureștean, Virginia Mirea, fostă actriță a Teatrului de Comedie, răsplătită cu premii în spectacole de referință realizate de mari regizori, în compania a paisprezece actori apreciați din colectivul primei scene. O altă surpriză este prezența în distribuție a Alexandrinei Halic care a încântat copilăria multora la Teatrul pentru copii “Ion Creangă”. Regizorul Ion Caramitru, ca un mare actor, deține știința descifrării profilului psihologic al personajelor și o aplică îndrumării colegilor din distribuția aleasă. Cu meșteșug, regizorul se ferește de orice accent vulgar posibil de speculat prin subiectul acțiunii, urmărește scenă cu scenă sensul comic, satiric al situațiilor cu subtextul lor amar. Rezultatul – râzi cu poftă, dar rămâi pe gânduri privind cum astăzi, în societate necesitatea banilor poate manevra conștiințe. Acțiunea se derulează ritmat, uimește prin veridicitatea ilustrării teatrale a “ambalajului” vizual, dar în primul rând prin interpretarea actorilor. 

Florilena Popescu Fărcășanu reușește să ocupe funcțional scena mare a Naționalului, cu un decor realist pentru a indica sufrageria casei unei familii cândva avute; costumele numeroase create de scenografă sunt cu pricepere atribuite personajelor pentru a le servi caracterizării prin diverse amănunte. Spectacolul câștigă atractivitate vizuală prin scenografia Florilenei Popescu Fărcășanu, exploatată cu pricepere și prin jocul de lumini – light design Chris Jaeger, sporită și prin momentele de dans – puțin cam multe însă, strunite coregrafic de Florin Feroiu pe acompaniamentul muzical propus îmbietor de Călin Țopa.

VIRGINIA MIREA (Dorina)
Actorii ocupă cu dezinvoltură spațiul de joc generos, fără a se face simț efortul. “Debutul” Virginiei Mirea este eclatant; având și expediența trecutului în care actrița a dovedit știința de a juca în comedii sau drame, descifrează în amănunt profilul Dorinei, femeia obsedată de criza financiară a familiei, dar ingenioasă în a găsi soluții de salvare, discutabile însă sub aspect moral. Virginia Mirea trăiește intens fiecare moment prin care trece Dorina, cu sinceritate în manifestări și grijă permanentă de a susține relațiile diverse cu solicitările celor din familie – copiii maturi și soțul, dar și “invitatele” în locuință, reacțiile exterioare sunt dublate și de sugerarea stărilor interioare ale personajului, emoționant expuse în finalul reprezentației. O altă surpriză a spectacolului provoacă Alexandrina Halic în personajul bunicuței posibil atinsă de alzheimer; cu delicatețe în expresie, ferindu-se de accente pe posibila boală a bunicuței, actrița subliniază cu umor atitudinea șmecheră a acesteia privind relațiile cu cei din preajmă. Soțul Dorinei, este un bărbat încrezut în importanța sa la locul de muncă, Arie neglijează însă, prin superficialitate starea reală a familiei sale, fiind plin de sine, dar și supus autorității soției; Andrei Finți reușește admirabil să redea credibil caracterizarea personajului Arie.


ANDREI FINȚI (Arie) și TEODORA MAREȘ (Bambi)
 Fiica Dorinei, plecată de acasă pe alte meleaguri cu dorința de realizare ca scriitoare, Bambi, prilejuiește Teodorei Mareș o interpretare remarcabilă; actrița sugerează esența personajului , dovedind că Bambi e urmașa Dorinei sub aspect caracterial și poate fi o “infractoare” moral pentru o existență comodă. Plăcut prezentat scenic e și Ylal, fiul Dorinei cel în căutarea visătoare a unui rost, Silviu Biriș punctând cu umor superficialitatea acestui personaj, alături de Afrodita Androne în rolul soției, Sarit, un cuplu dornic de bani nemunciți.
ILEANA OLTEANU (Naomi)
“Invitatele” în casa Dorinei sunt Naomi, Sigal și Miki, fiecare cu motivări personale, privind alegerea “profesiei” ca soluție de existență. Încântător definește Ileana Olteanu pe studenta Naomi care își câștigă banii pe căi neortodoxe; actrița înzestrată cu talent și pentru dans, dezvoltă cu temperament nuanțat personajul. Reușită este și întâlnirea cu tânăra actriță Diana Sar în rolul lui Sigal, mămică pentru care obligația de a câștiga bani o determină să aleagă drumul prostituției. Completează în forță, trioul fetelor cu profesie hulită, Miki cea timidă care se transformă într-o ființă special provocatoare în  interpretarea cu haz a Cosminei Olariu. Apariții de personaje argument pentru acțiune realizează în nuanțe comice bine plasate, actorii Daniel Badale (Șimșon), Alexandru Hasnaș (Șlom), George Piteștereanu (Haim) și Mihai Verbițchi (Un client). În apariții secundare intervin ireproșabil - Viorel Florea (Roy), Alexandru Popescu și Nicolae Tase (Polițiștii), Aris Bănuțoiu (Tânărul). Struniți atent de regizor să nu cadă în exagerări și vulgaritate, actorii colorează aspectul general al acelei “famili” aflate în criză financiară din care doar “infracțiunea” îi poate salva. 
“Noii infractori” este o comedie amară despre realitatea unei  societăți în care “infracțiunea” devină soluție salvatoare și oferă publicului amuzamentul dorit.

3 comentarii:

  1. Mii de mulțumiri pentru cronica aplicată la „Noii infractori”, un text pe care l-am tradus cu plăcere. O cronică marca „Ileana Lucaciu” așa cum o știu de peste 40 de ani.
    Etgard Bitel
    din Israel via Piatra Neamț

    RăspundețiȘtergere
  2. "dramaturgul israelian, scenarist și regizor, a fost distins cu premii pentru demersul său artistic. "Edna Mazya
    este scriitoare,FEMEIE,asadar...scenaristA, regizoARE,.....distinsA,etc

    RăspundețiȘtergere
  3. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere