vineri, 3 mai 2019

“TRIX SHOW” - TEATRUL “AURELIU MANEA” / Turda

DEMONSTRAȚIE DE TALENT A UNOR TINERI ACTORI

         Teatrul din Turda poartă numele unui mare regizor unicat, AURELIU MANEA care nedrept e să fie trecut în uitare după dispariția sa dramatică. Liviu Ciulei și Andrei Șerban, colegul de clasă al lui Aureliu Manea, un alt mare regizor activ în prezent, în mărturiile lor, îi recunoșteau valoarea și originalitatea creatoare. Aureliu Manea a activat în teatrul care astăzi, cu respect îi poartă numele.
         Teatrul “Aureliu Manea” din Turda a prezentat în Capitală o microstagiune, cu buna inițiativă de promovare a capacităților pe care le deține în prezent. Demersul e apreciabil și în funcție de disponibilități ar fi nimerit și alte teatre din țară să îl practice pentru că multe spectacole valoroase rămân neremarcate în festivaluri cu pretenții naționale. 

       
  Spectacolul “Trix Show” a avut premiera în septembrie 2018 și nu a înregistrat remarcarea meritată a minunaților actori tineri din distribuție; cu dăruire și multă energie ei ilustrează scenic savuros, scenariul original propus de regizorul Mihai Gruia Sandu, profesor și specialist în commedia dell’arte. Scenariul profesorului demonstrează că Păcală al nostru e “trickster național” și are confrați, chiar și în commedia dell’arte, e bogat în situații exploziv comice și în arhietipuri diverse care vorbesc într-o limbă “romgleză” amuzantă. Spectacolul e de fapt, nonverbal; tablete purtate de interpreți precizează scopul acțiunii scenice, iar ilustrația “muzicală” sonoră e realizată de actori la diferite instrumente, dirijorul fiind Drak (excelent Alex Condurat). 
        
 Decorul e simplu alcătuit din patru cuburi de diferite dimensiuni, cu fațete colorate, iar costumele uniforme neutre, sunt copletate ingenios cu ținute de inspirație folclorică și accesorii și măști senzaționale; aspectul scenografic e reușit compus pentru a trimite la commedia dell’arte, dar și la lumea lui Păcală. Foița program indică însă, doar numele … Dan Felecan “asistent scenografie și măști”, realizatorul proiectului scenografic nu e nominalizat.  
 Autorul spectacolului Mihai Gruia Sandu demonstrează din nou, că este un as în cunoașterea commediei dell’arte; profesorul de la UNATC alege însă, generos distribuția cu tineri absolvenți ai universităților de artă din Cluj, Sibiu și Craiova; foarte mulți din tinerii actori au fost remarcați și distinși cu premii la Gala “Hop” dedicată tinerei generații de UNITER; acum au avut șansa de a descifra solicitările acestui gen special de teatru sub îndrumarea meșterului Mihai Sandu Gruia. 
         Toți cei din distribuție sunt senzaționali și numele lor trebuie reținite – GEORGE SFETCU, MIKY PAICU, CĂLIN MIHAIL ROAJDĂ, VALENTIN ONCU, IOAN ALEXANDRU SAVU, ALEX CONDURAT, MARIA SALCĂ, ALEXANDRA DUȘA, RALUCA MARINA RADU, AMALIA POPA, INGRID NEACȘU. Toți cântă, dansează, fac acrobații, schimbă rapid măștile și costumația, dovedesc virtuozitate în execuție, dau substanță replicii rostite în limba “spargă” sau “romgleză”, “trăiesc” personajele și situațiile. 
        
 Scenariul e mai ofertant totuși, pentru Ioan Alexandru Sandu (Trix-Trix) și George Sfetcu (Trix-Army), iar interpreții se achită remarcabil de roluri. Acrobația e la îndemâna lui Ioan Alexandu Sandu și o completează prin expresia chipului sugestiv. Masca lui Trix-Army nu stânzenaște interpretarea lui George Sfetcu, actorul o îmbogățește prin limbaj și ținută corporală expresivă.
         Actorii se adaptează perfect genului commediei dell’arte, dar calitățile deținute pot fi aplicate și în teatrul dramatic, rămâne ca șansa, norocul, să le fie în viitor aproape; ei arată că Teatrul “Aureliu Manea” din Turda dispune de o echipă capabilă de performanțe teatrale … dacă vor întâlni și regizori capabili.


2 comentarii:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  2. Soap2day, o2tvseries, hdmp4mania, toxicwap and Hurawatch are some handful websites to watch TV shows and movies.

    RăspundețiȘtergere