miercuri, 8 decembrie 2021

``JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE`` - TEATRUL DE STAT CONSTANȚA

 AFIRMAREA UNOR TINERE TALENTE

Pandemia afectează viața teatrală. În Capitală este foarte rar de întâlnit acum prezența unor teatre din țară venite în turneu. Și Festivalul Național de Teatru, proiect de tradiție, derulat în Capitală, de doi ani se organizează ... online. Iată însă, că profitând de o etapă în care restricțiile pandemiei au scăzut, Teatrul de Stat Constanța a venit în București cu două spectacole remarcabile, ``Jocuri în curtea din spate`` și ``Doi tineri din Verona``, să arate și că deține o echipă de tinere talente care asigură că viitorul mișcării teatrale va fi pe mâini bune. 

``Jocuri în curtea din spate`` aparține scriitoarei contemporane Edna Mazya din Israel, personalitate culturală marcantă. Piesa a cunoscut la noi mai multe montări în diferite teatre, pornind din 2011 cu examenul de licență al regizorului Bobi Pricop, apreciat și preluat spectacolul de Teatrul Act. De astă dată, piesa prilejuiește din nou, remarcarea unei tinere echipe de creatori de la Teatrul de Stat Constanța.

Dramaturgul surprinde în profunzime o radiografie sensibil dramatică a psihologiei a patru băieți de 17 ani și o fată de 14 ani din zilele noastre, acesta fiind planul central al acțiunii, dublat însă de cel al maturilor care judecă și condamnă un viol, justițiarii. Tânăra regizoare Diana Mititelu a primit și premiul UNITER pentru debut cu acest spectacol. Derularea acțiunii pe cele două planuri – violul și judecarea sa, în care personajele sunt interpretate de aceiași actori cum indică dramaturgul, Diana Mititelu o construiește ingenios, cu pricepere în a îndruma actorii. Spectacolul a fost găzduit de Teatrul Evreiesc de Stat, activ în proiecte, renovat, având și un foaier decorat atractiv. 


Diana Mititelu alege inspirat ca spectatorii așezați pe trei laturi ale spațiului de joc, îngrădit precum cel dintr-un posibil tribunal, să judece tema acțiunii – starea tinerei generații. Scenografia lui Răzvan Bordoș este excelentă servind cerințele textului și conceptului regizoral printr-un decorul aparent simplu în care în fundal figurează doar un leagăn precum cel din spațiile de joacă pentru copii, împrejmuit pe trei laturi de un ``gard`` din lemn cu semnificație alcătuit. 


Regizoarea folosește decorul pentru ilustrarea teatrală a unei fine analize a psihologiei celor cinci adolescenți aflați mereu în mișcare, îndrumă actorii să definească starea interioară a fiecărui personaj și atunci când le revine să interpreteze rolul maturilor judecători din planul doi al acțiunii. Viziunea regizorală servește admirabil cerințele de teatru intimist și provocă impresionant emoția și gândira publicului asupra unui fenomen actual, situația tinerei generații și modul de percepere de către adulții judecători.


Planurile paralele ale acțiunii – adolescenți și justițiari, obligă actorii la transpunerea rapidă dintr-un personaj la altul. Actorii întreprind minunat aceste transformări, trec de la superficialitatea perceperii relațiilor între naivii adolescenți, la personajele mature, autoritare prin funcție, cu ușurință și vaitate în judecarea acuzării actului de viol. Actrița Cristina Luca interpretează pe Dvori, fata de 14 ani care dorește să fie o femeie matură, dar și pe procuroare și o face excelent. Compune la nuanță profilul adolescentei încă un copil naiv cu dorința de a fi considerată o femeie cu experiență, imitând o maturitate căreia nu îi cunoaște sensurile. Se transpune rapid, în diverse momente, în procuroarea hotârâtă să pedepsească actul violului. Într-o altă reprezentație rolurile vor fi interpretate de Ecaterina Lupu. Andrei Bibire (Asaf / Avocatul -A), Theodor Șoptelea (Sela / Avocatul – SE), Cătălin Bucur (Gidi / Avocatul – G) și Ștefan Mihai (Șmulick / Avocatul – Ș) sunt remarcabili în interpretarea a două personaje. Fiecare reușește să concretizeze personalitatea diferită a adolescentului, dar și cea a rolului de avocat atribuit. Cristina Luca, Ecaterina Lupu și Andrei Bibire vor realiza și în ``Doi tineri din Verona`` partituri importante, alături de Theodor Șoptelea și Ștefan Mihai, spectacol comentat mai jos. În ``Jocuri în curtea din spate``, distribuția pare a fi alcătuită din liceenii pe care îi poți întâlni pe stradă când ies de la școală pentru că actorii, unii cunoscuți și din filme, se transpun perfect în personajele adolescenților, fără artificii în interpretare, ca apoi să devină surprinzător maturii avocați. 

``Jocuri în curtea din spate`` demonstrează că avem talente în tânăra generație, actori și regizori, cărora teatrele instituționalizate trebuie să le acorde atenția cuvenită prin repertoriul ales, iar acest spectacol o face ireproșabil pe deplin.



6 comentarii:

  1. Am fost în lacrimi timp de 4 săptămâni, deoarece soțul meu a spus că vrea un divorț am fost atât de confuz și de inimă. Până la o zi foarte bună când am auzit de dr. Ajayi, am citit câteva mărturii pe site-ul său cum a reușit să reconcilieze relațiile rupte, astfel încât am decis să-i dau o încercare. L-am contactat și mi-a spus lucruri care trebuiau să fie făcute pentru ca el să arunce o vrajă, la început am contemplat dacă ar trebui să o fac și m-am gândit să încerc. Am făcut ceea ce mi-a spus dr. Ajayi căsutul de vrajă mi-a spus să fac, atunci nu până la 7 zile de interviu din nicăieri soțul meu care m-a lăsat fără nici un motiv a venit să se întoarcă acasă într-o seară și a fost cerșit să mă mai întorc, el a venit cu el frate și pleded pentru iertare. După atâtea durere am trecut, soțul meu încă sa întors, sunt atât de fericit. Îți mulțumim lui Dr. Ajayi, îl puteți contacta pentru orice fel de muncă de vrajă. Cred că vă va vedea prin problemele legate de relația dvs.

    Email: DRAJAYI1990@gmail.com.
    Viber / WhatsApp: +2347084887094

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am crezut niciodată în vrăji sau magie până l-am întâlnit pe Dr. Ajayi pe care l-am contactat prin numărul lui: +2347084887094 pe WhatsApp, treceam prin momente necazuri în căsnicia mea, deoarece soțul meu a spus că nu mai vrea nimic de-a face cu mine după 9 ani căsătorie, îmi iubesc cu adevărat soțul, așa că caut ajutor pentru a rezolva lucrurile în căsnicia mea, în timp ce răsfoiam, am văzut unde un bărbat l-a recomandat pe dr. Ajayi pentru că l-a ajutat să fie promovat la locul său de muncă cu o vrajă, am contactat Dr Ajayi și i-am explicat, mi-a spus lucruri de făcut pentru a restabili pacea în casa mea după ce i-am urmat toate instrucțiunile, soțul meu s-a răzgândit și trăim fericiți și nu a mai menționat niciodată nimic despre divorț. Contactați Dr. Ajayi astăzi pentru orice problemă de relație sau orice aspect al vieții și el va găsi soluții la problema dumneavoastră. Număr Viber / WhatsApp: +2347084887094 sau e-mail: drajayi1990@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Mă numesc Ivette, am un iubit cu care mă întâlnesc de 5 ani. S-a trezit într-o dimineață și mi-a spus că relația s-a terminat. Am fost în lacrimi timp de o lună. Eram atât de confuz și cu inima frântă. I-am trimis pe sora mea și pe cea mai bună prietenă a mea Sue să pledeze în numele meu, dar el a insistat că relația s-a încheiat și că s-a săturat de mine. Până într-o zi foarte bună când am auzit de Dr Ajayi, am citit câteva mărturii pe site-ul lui, așa că am decis să încerc. L-am contactat și mi-a spus lucruri care trebuiau făcute pentru ca el să facă o vrajă, la început mă gândeam dacă ar trebui să o fac, m-am hotărât să încerc. Am făcut ceea ce mi-a spus Dr. Ajayi vrăjitorul, apoi nu la 7 zile distanță de nicăieri, iubitul meu, care m-a părăsit fără niciun motiv, a venit la mine acasă într-o seară și a implorat să mă primească înapoi, chiar a venit cu el. frate și a cerut iertare. După atâta durere de care am trecut, iubitul meu tot s-a întors. Sunt atât de fericit, totul datorită doctorului Ajayi. Îl poți contacta pentru orice fel de lucru cu vrăji. Cred că el te va vedea prin problemele tale de RELAȚIE.


    E-mail: drajayi1990@gmail.com
    Viber / Whatsapp: +2347084887094

    RăspundețiȘtergere
  4. GET YOUR EX LOVER BACK.VIA: dromokpo@gmail.com

    This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get away my lover from me, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships to get their ex lovers back.
    I decided to send him a message about my broken marriage and family, about how my husband left me and for him to help me bring back my loving husband home. This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm so happy to introduce you all to meet this great man for solutions to your problems and bring your lover back to you and mend your broken marriage and relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Creo firmemente que compartir esto con ustedes será de ayuda.
    Estaba pasando por una "ruptura" difícil probablemente hace 2 meses y quería recuperar a mi ex, intenté todo lo que pude pero no pude recuperarla hasta que un amigo mío me presentó a un gran lanzador de hechizos en línea llamado Dr. Jasper, en realidad Nunca quise contactarla pero desafortunadamente lo hice por el fuerte amor que tenía por mi ex. esta gran lanzadora de hechizos me dio algunas instrucciones que hice perfectamente, tenía mucha curiosidad porque me dijo que mi ex me llamará dentro de tres días.
    Me sorprendió mucho que dos días después, mi ex, que rompió conmigo y nunca quiso verme ni hablar conmigo, me llamó y me dijo que lamentaba mucho todo lo que sucedió, que debería perdonarla, también dijo que fue un gran error y que ella realmente me ama y quiere que empecemos todo de nuevo... Estoy compartiendo este testimonio porque el gran lanzador de hechizos me lo instruyó como una señal de agradecimiento y para que el mundo entero sepa cuán rápido y poderoso es su hechizo. solo comuníquese con la Dra. Jasper en Gmail, ella es la mejor: doctorjaspermagic@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere