vineri, 8 decembrie 2023

``CARAGIALE ALTFEL`` - gazdă TEATRUL NAȚIONAL ``I. L. CARAGIALE`` / Sala Media

 CARAGIALE ESRE ... CONTEMPORANUL NOSTRU

În urma unei documentări riguroase, actorul Nicolae Urs propune un ``one man show`` reușit pentru a demonstra că nu este doar o valoare a dramaturgiei noastre Caragiale, ci ... contemporanul nostru prin numeroasele comentarii politice publicate la timpul său, alături de mărturii referitoare la Eminescu, Creangă, Delavrancea și Aurel Vlaicu. ``Articolele`` lui Caragiale se referă la cum privesc societeatea politicienii, la starea culturii, artei, de parcă ar fi scrise astăzi.

 Nicolae Urs se transpune dibaci în persoana Caragiale și realizeazî o performanță luminând o zonă mai puțin știută din personalitatea celui care la finalul vieții a emigrat și a murit la Berlin. Nicolae Urs, actor de marcă al teatrului nostru, oferă publicului o ``lecție de cultură`` cu scop emoțional și provocator de a privi realitatea zilelor noastre. Cu discreție, în rolul de regizor, Nicolae Urs, evocă epoca lui Caragiale prin proiecții și ilustrație muzicală și o aduce în actualitate.

``Caragiale altfel`` este însă, o producție independentă, nu a Naționalului bucureștean. Spectacolul rămâne o realizare meritorie la care publicul se amuză și aplaudă, dar ... rămâne și pe gânduri când constată că societatea noastră nu a înregistrat o evoluție consistentă sub diverse aspecte, iar Caragiale ne este mereu contemporan prin scrierile sale satirice.


P.S. Repertoriul prezent al teatrelor de stat și independente e sufocat de piese derizorii. Rare sunt inițiative cultural educative cum au propus în recitaluri Oana Pellea și Nicolae Urs, adevărați creatori, dăruiți rostului teatrului de cizelare spirituală a publicului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu