marți, 16 ianuarie 2024

TEATRUL ``ION CREANGĂ`` - ``ÎN SFÂRȘIT S_A ÎNTORS ACASĂ``

 EVENIMENT TEATRAL (UNIC) !!!

Este de acum știut că la noi CULTURA din care face parte și TEATRUL de stat, este ignorată consecvent de cei ajunși la putere, indiferent de culoarea politică. Fondurile alocate culturii sunt ultima roată de la căruța bugetului național. Evident că finanțarea teatrelor este afectată sub toate aspectele. Alarmantă este și starea unor clădiri din Capitală care le găzduiesc cu risc seismic. Nu mai discutăm de starea pricăjită a unor săli de spectacol, a cabinelor și a utilajului tehnic.


După 15 ani (!!!) de pribegie Teatrul ``Ion Creangă`` de poveste pentru copii a reușit să revină la sediul din Piața Amzei. În curând acest teatru va împlini 60 de ani de existență în care noi, copiii și acum nepoții noștri am fost și sunt cuceriți de magia întâlnirii cu teatrul. Teatrul a intrat în consolidare și renovare în urmă cu 15 ani, când se construiesc clădiri cu aprobări strâmbe în doi ani! În acești 15 ani, trupa teatrului și-a făcut datoria și a prezentat spectacole unde le-a fost oferită găzduire. ``Căruța cu paiațe`` ... a revenit ca în urmă cu secole acestui teatru. Toți primarii Capitalei – Oprescu, Firea – au ignorat necesitatea renovării sediului din Piața Amzei. În sfârșit, actualul primar, Nicușor Dan a reușit performanța terminării consolidrii sediului și punerea sa în funcțiune. În 15 ianuarie de Ziua Culturii Naționale a avut loc acest eveniment de întoarcere acasă a Teatrului ``Ion Creangă``. 


Astăzi, Sala Mare a teatrului devine cea mai modernă și elegantă din Capitală. Renovarea s-a terminat cu un rezultat remarcabil, chiar dacă sala are mai puține locuri decât cea veche, dar măsura pentru numărul de spectatori copii e bine venită, ei fiind și participanți gălăgioși la spectacole.

Evenimentul a fost o emoționantă sărbătoare pentru colectivul teatrului și iubitorii săi invitați, nu o tăiere de panglică așa cum ne-au obișnuit politicienii pentru ``evenimentul`` a câțiva kilometri de autostradă. Managerul teatrului, Gabriel Coveșeanu (Cove) a condus sărbătoarea, a amintit de creatorii spectacolelor memorabile derulate în timp și a premiat pe slujitorii săi din toate compartimentale. Firește printre premianți a fost în frunte, minunata ALEXANDRINA HALIC, sufletul de ani mulți ai teatrului, alături de Sibylla Oarcea, Cornelia Pavlovici și Anca Zamfirescu. 

Așteptăm cu interes premierele acestui teatru de poveste și întâlnirea cu tinerii actori ai trupei. Sperăm că vom urmării alături de nepoți spectacole de valoare emoțională ca și cele din trecut datorate unui priceput manager și regizor, regretatul Cornel Todea, alături de alte personalități creatoare care au colaborat și mai pot colabora acum cu acest teatru, alături de tineri regizori. 

Toate bune și frumoase la acest eveniment mult așteptat, dar ...

... DAR ...

... în Capitală sunt unele teare aflate la pragul pribegiei.


# Teatrul Foarte Mic și-a închis porțile în 2015 pentru că frumoasa clădire care îl găzduia trebuie consolidată. Se află în apropierea Teatrului Național, e luminată spectaculos noaptea, dar ... nu e și funcțională.


# Teatrul Mic căruia îi aparținea și Teatrul Foarte Mic a rămas fără sală și e nevoit să prezinte spectacole în Sala Atelier organizată pe ... scenă! Dar ... și aceasta se află în pragul consolidării!


# Teatrul ``Bulandra`` va rămâne fără sala ``Liviu Ciulei``, clădirea din Schitu Măgureanu, unde a funcționat și Institutul de teatru ``I. L. Caragiale``, are risc seismic și trebuie consolidată !


# Teatrul ``Nottara`` din Bulevardul Magheru trăiește și el amenințarea consolidării necesare a blocului unde funcționează cu două săli. A purtat bulină roție de avertisment.


# Fostul ARCUB din strada Batiștei cu sala atribuită Teatrului ``Stela Popescu`` așteaptă consolidarea și sala e închisă!


Dacă necesitatea de a se consolida și renova aceste sedii va dura 15 ani (!!!), în Capitală viața teatrală va fi foarte afectată, iar sărmanii actori vor ajunge în stradă. Interesează pe cei cu cârma puterii această situație disperată? După cum se vede NU!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu