vineri, 11 mai 2012

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL SHAKESPEARE – EDIȚIA VIII



UN EVENIMENT PRINTRE ATÂTEA FESTIVALURI

         Din doi în doi ani, acest festival rămâne un eveniment teatral deosebit, detașându-se categoric din puzderia de festivaluri mioritice în care se manevrează aceleași spectacole autohtone, fără ca programul manifestării să aibă un profil solid consolidat. Emil Boroghină a fost și este, sufletul Festivalului Internațional Shakespeare de la noi prin Fundația Shakespeare inițiată. Festivalul are un asociat remarcabil, Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova. Ediția actuală a avut și sprijinul Centrului de Proiecte Culturale – ArCuB, cât și a Institutului Cultural Român. Tema aleasă pentru ediția a VII-a de Emil Boroghină a fost inspirat denumită– “Lumea-i un teatru, noi suntem actorii”.
         Criza economică actuală se pare că a afectat însă, și această manifestare culturală importantă, ce anunța în proiectul inițial  participarea unor trupe deosebite cu teatre de pe diverse meridiane, dar încet, încet, s-a mai restrâns numărul lor. Programul a reușit totuși, să mențină prestigiul Festivalului prin câteva spectacole memorabile, cum a fost “Romeo și Julieta” – Teatrul Municipal din Vilnius (Lituania) în regia lui Oskaras Korsunovas, dar și prin numeroase dezbateri organizate pentru iubitorii lui Shakespeare și a celor preocupați de opera sa. Din păcate, nu am vizionat la Craiova, “Sonetele lui Shakespeare” prezentat de Teatrul Berliner Ensemble din Berlin, un spectacol de Robert Wilson și Rufus Wainwright, apreciat de toți cei care l-au urmărit. M-a atras însă, în aceiași zi a programări, la Teatrul Odeon, turneul unei echipe indepentente cu  “X mm din Y km”, realizat de Gianina Cărbunariu, și nu regret opțiunea.
         Au fost anunțate pentru selecție și puține spectacole din partea română, aflate în repertoriile curente ale teatrelor noastre, unde Shakespeare este ocolit. A rămas doar “ O furtună” de Silviu Purcărete de la Naționalul craiovean, și a dispărut o producție independentă a Centurului Cultural UNESCO “Nicolae Bălcescu” – “Furtuna” în regia lui Victor Ioan Frunză, un spectacol original, de excepție, cu patru actori tineri, interpreții multiplelor roluri ale piesei (comentat pe blog). Regretabilă absență !
         Extinderea festivalului și în Capitală de către ArCuB a fost irebroșabil organizată. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu