CU MASCĂ ... FĂRĂ MASCĂ !!
De aproximativ patru luni, blestematul de coronavirus a afectat cumplit și mișcarea teatrală care e drept, este numai un mic segment din existența societății aflată în plină criză mondială pe toate planurile, în principal pe cel economic, cu grave repercusiuni viitoare. Instituțiile de spectacol au închis porțile, ARTIȘTII – actori, cântăreți, instrumentiștii din orchestre și formații, balerini, regizori, scenografi, dar și personalul tehnic al sălilor de spectacol sunt ... ”șomeri” ai actului de creație artistic-cultural, stau acasă. Au trecut prin ”Starea de urgență” cu restricțiile sale majore, iar când pandemia a dat semne de oboseală și numărul celor infectați a scăzut, au trecut la ”Starea de alertă”, cu alte restricții, dar și unele ”drepturi”. Acum sunt obligați doar să poarte mască în spațiile închise și să respecte distanțarea socială de 1,5 metri și li se oferă relaxare ... în parcuri, la terase ... la biseică. Din păcate, restricțiile nu sunt respectate de o parte inconștientă din populație, iar virusul a trecut din nou la atac ...
Mișcarea teatrală se confruntă cu consecințele grave cauzate de blestematul coronavirus, ignorat inconștient de unii cetățeni din rândul publicului și de unii politicieni administratori de fonduri. ”Speranța moare ultima” este o replică bine cunoscută și ... sperăm că ARTIȘTII vor învinge pandemia, dar în prezent majoritatea lor sunt”șomeri” stând acasă, puțini sunt activi online și foarte puțini beneficiari de săli în aer liber!
Autoritățiile acordă în ”Starea de alertă” și dreptul prezentării de spectacole în aer liber, firește cu respectarea regulilor de rigoare – mască, etc. Ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, oferă și unele precizări pentru spectacolele de teatru. Dânsul este actor de profesie, absolvent al unei universități ecologice particulare de artă, dar nu a interpretat niciun rol pe vreo scenă pentru că a ales pe cel de politician și iată ce recomandă teatrelor - ”Modificarea scenelor din spectacole pentru a se scoate anumite scene cu risc epidiomologic .... anumite adaptări ale pieselor, nu mi se pare de loc nepotrivită”! Romeo și Julieta se vor săruta cu mască ... de la distanță, Othello ... o va împușca pe Desdemona ... de la distanță! Aceasta e soluția actorului ministru al culturii pentru revenirea teatrelor în circuitul spectacolelor ... în aer liber, să cenzureze piesele! Cu o elementară logică dânsul putea recomanda ca teatrele să testeze înaitea spectacolelor actorii din distribuție, dacă nu sunt marcați de blestematul virus. Nu e cazul să ne mire aceste ”indicății” aberante ale ministrului culturii pentru că funcția e atribuită de mulți ani pe criteriu politic, să fie răsplătit un membru de partid, chiar dacă profesional nu are tangență cu nimic din ... cultură. Nu se pot uita ușor, de pildă, nici intervențiile aberante ale lui Vlad Alexandrescu privind managementul teatral pe când era ministrul culturii. Toate partidele politice de orice culoare, consideră cultura, educația, ultimele spițe ale unei roți din căruța guvernamentală. Este și firesc, partidele au nevoie să manipuleze un electorat naiv prin lipsa actului cultural - educațional.
La noi, peste nenorocita de pandemie, intervine și situația că ne aflăm în anul electoral de alegeri locale și parlamentare. Lupta între guvernanții de la putere și opoziție, ia amploare. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, din partidul de opoziție, visătoare și la funcția de președinte al țării în viitor, promite că deschide toate teatrele! Circul politic ia amploare în plină pandemie. În acest balamuc politic intervin și afirmațiile celor care consideră coronavirus o ... ”gripă” banală!
Instituțiile de spectacol depind financiar, unele de ministerul culturii – teatre naționale, teatre de operă, filarmonici, celelalte de primării, că nu sunt ... naționale. Confuzia legislativă agraveasă situația și prin pregătirea celor care administrează fonduri pentru instituțiile de spectacol. Un exemplu este și cum primarul Capitalei, Gabriela Firea a investit aproximativ un milion de euro (!!) pentru spectacolul ”Vlaicu Vodă” (comentat pe acest blog) cu prilejul a o sută de ani de la Marea Unire, ”aniversare” cu miros politic din Piața Constituției care a avut trei reprezentații! Exemple sunt multe și în cazul altor manifestări. Efectul este starea financiară jalnică a teatrelor dictată de astfel de finanțatori, stare agravată acum și de pandemie.
În ”Starea de alertă” se acordă dreptul ca teatrele să prezinte spectacole în aer liber. În Capitală, numai Teatrul Național ”I.L.Caragiale” dispune de un astfel de spațiu - Sala Atelier, cât și Teatrul Odeon care poate să deschidă plafonul sălii, aspect necunoscut de primarul Capitalei. ( Gabriela Firea pe motive politice evidente a demis din funcția de director al Teatrului Odeon pe Dorina Lazăr, un bun manager și o mare actriță care a dat-o în judecată și a câștigat definitiv procesul cu primărița, solicitând o despăgubire cu sens simbolic de ... un leu! )
Și Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase”, ca și alte teatre, pot juca în aer liber la așa zisul Teatru de Vară din Parcul Herăstrău, cu o scenă prost dotată tehnic, o locație incomodă pentru atât pentru actori, cât și pentru public. Restul teatrelor din Capitală așteaptă noi ordine de la guvern și primărie care firește sunt în conflict politic și fiecare parte, lansează promisiuni electorale absurde în pandemie! Cu mască ... fără mască devine un joc politic care afectează grav și instituțiile de spectacol!
PRIMUL SPECTACOL CU PUBLIC!
Teatrul Național ”I.L.Caragiale” deține pe acoperișul clădirii, Sala Atelier dotată cu o tehnică desăvârșită, configurată în urma consolidării și renovării cu menirea găzduirii unor stagiuni estivale. În 15 iunie și-a redeschis porțile invitând spectatorii la prima reprezentație după trei luni de tăcere, cu spectacolul ”Frumos e în septembrie la Veneția” cu respectarea restricțiilor în vigoare. Sala are 300 de locuri și a pus la dispoziția publicului 60 (!!!) conform restricțiilor. Biletele s-au vândut rapid pentru că iubitorii de teatru au nevoie de ... relaxare! Cu masca de rigoare cei 60 de spectatori au urmărit piesa lui Teodor Mazilu și au aplaudat îndelung, la sfârșitul reprezentației pe cei doi interpreți, actorii de marcă – Oana Pellea și Mircea Rusu. În Sala Atelier continuă să fie prezentate publicului și alte spectacole din repertoriul bogat al teatrului. Este un prim pas spre revenirea teatrului în activitate, în relație directă cu publicul.
Situația financiară a teatrelor rămâne însă nerezolvată, când se oferă publicului spectacole în săli cu numărul de locuri disponibile restrâns, ca să respecte restricțiile pandemiei și teatrele nu mai beneficiază financiar de fonduri importante provenite din costul biletelor. Criza financiară a instituțiilor de spectacol se amplifică prin absența unor măsuri din partea politicienilor, indiferent de culoarea lor, preocupați acum în principal, de ... viitoarele alegeri.
... SOLUȚIA ONLINE
ARTIȘTII încearcă să suplinească lipsa spațiilor de contact direct cu spectatorii, să nu fie uitați de Marele Public, prin adaptarea la sistemul online. Apelează la soluția rețelelor de socializare oferite de tehnica modernă - Facebook, You Tube, site-urile teatrelor sau personale, etc.
Teatrele și Opera difuzează online spectacole din repertoriu sau inițiază mai mult sau mai puțin inspirat, alte proiecte pentru ... ”meniul” online. Majoritatea spectacolelor teatrale au fost filmate însă, pentru arhiva instituțiilor, cu o singură cameră și nu au strălucirea reprezentației de la sediu. Nu trebuie uitat că TEATRU, nu este FILM, trăiește de multe secole prin regula relației emoționale directe cu publicul! Și nu trebuie uitată nici existența TEATRULUI DE TELEVIZIUNE, unde profesioniști încearcă, și reușesc adeseori, să îmbine teatrul cu filmul. (Un regizor de teatru pentru spectacole la sediu, dar activ și în teatru tv – Domenic Dembinski, a publicat recent o carte - ”Teatrul de televiziune și sacrul. Înger sau satelit”. Este o mărturie personală despre estetica solicitată de teatru tv, cerințele sale.)
Teatrul Național „I.L.Caragiale” a inițiat în perioada 23 martie – 21 iunie, transmiterea online a Conferințelor săptămânale și a nouă spectacole din repertoriu, cele filmate însă, profesionist și a atras 200.000 de spectatori, o parte și de peste hotare.
Teatrul ”Bulandra” a oferit online ”Coriolanus”, ultimul spectacol datorat regretatului mare regizor Ducu Darie. A fost un eveniment teatral online de excepție, transmis de Tvr 3 pentru că spectacolul era filmat profesionist, cu mai multe camere de cei de la Centrul de Creație Teatrală al televiziunii publice. Teatrul ”Bulandra” a inițiat inspirat și o serie de proiecte online dedicate marilor personalități din colectivul său, precum Liviu Ciulei, Victor Rebengiuc, sau Mariana Mihuț.
Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova a lansat proiectul VIDEOFONIA de experimente teatrale live. Primul spectacol pe acoperișul teatrului - ”That day of May 2020”, o ”improvizație video-performativă” (!). Un alt experiment de adaptare online la condițiile pandemiei a urmat prin premiera ”poeticoregrafie” - ”Outfitul Șarpelui”. La baza celor două proiecte a fost expresia prin mișcare și dans.
Pe lângă transmiterea online de spectacole din arhiva repertoriului, apar și proiecte online diferite, dedicate în special actorilor din colectivul teatrelor – recital de poezie, citirea unei povești cu tâlc, interviuri, etc.
Actorii luptă cum pot fiecare cu restricțiile impuse de epidemie. De pildă, Marius Manole și Ilona Brezoianu au devenit ... ”ziariști” și au inițiat un proiect online de interviuri cu personalități culturale. Toate aceste inițiative nu sunt soluții pentru exploatarea talentului deținut și recunoscut când sunt pe scenă și transmit emoții în relația directă cu publicul. Majoritatea actorilor însă, în special tinerii slujitori ai teatrului independent, stau acasă și cad în depresie.
Regizorii trăiesc izolarea spiritului creator, ca și scenografii. Ei au totuși șansa de a lucra minuțios pentru un viitor spectacol, fie propus de managerii teatrelor, fie o propunere de viziune asupra unei piese pe care o pot oferi teatrelor, ca de obicei, când acestea vor reveni la normalitate. Regizorii pot crea un ”caiet regizoral” solid pentru viziunea regizorală viitoare asupra unui text clasic sau contemporan.
Festivalurile teatrale cunoscute și iubite de public – Festivalul Internațional de la Sibiu sau Festivalul Internațional Shakespeare – au încercat adaptări la online, evident nu cu succesul înregistrat când erau active în relație directă cu spectatorii.