ARTA ACTORULUI LA ... SUPERLATIV
Avem două Gale dedicate anual valorilor din teatru și filmul românesc, când se acordă numeroase premii și actorilor. Niciuna din edițiile acestor Gale nu a acordat atenția cuvenită realizatorilor serialului de excepție ”Las Fierbinți”, o satiră profund reală la adresa unui segment social, cel rural, cu trimiteri generale însă, la mentalități active în toate mediile mioritice. Nici teatrul pe scenă sau teatrul tv care obține fără mari merite un premiu anual, și nici producțiile cinematografice, nu abordează tema foarte actuală a acestui serial. Pro Tv prezintă din 1 martie 2012 ”Las Fierbinți” ajuns acum la cel de al 18-lea sezon pe majoritatea scenarilor scrise cu dibăcie de cel sau cei care pot fi considerați urmașii lui Caragiale. Interpretarea este a unei echipe (actori, scenografi, regizori, operatori, realizator ilustrație muzicală, montaj) de adevărați ARTIȘTI pentru care superlativele în aprecieri sunt prea puține.
Blestemata de pandemie coronavirus cu ”Situație de urgență” și ”Situație de alertă” a închis porțiile instituțiilor de spectacol – teatru, film, concerte, etc – și a oprit televiziunilor posibilitatea de a realiza proiecte noi. Cetățenii au nevoie acută de bună dispoziție în acestă perioadă de lungă pandemie în care depresia pune stăpânire asupra multora. Pro Tv difuzează, de luni până vineri, reluări din sezoanele trecute cu ”Las Fierbinți” și are același record de audiență ca și cel înregistrat de-a lungul anilor, rămâne cel mai lung serial produs la noi cu un succes memorabil la Marele Public. Pro Tv și FARME FILM au început lucru pentru un nou sezon, în condițiile de restricție dictate de coronavirus, demers ce poate bucura telespectatorii.
Succesul imens al acestei satire are la bază ”creierul” scenariilor scrise cu măestrie, prin conflict și acțiune, raportate la realitatea curentă, cu personaje tipologic inspirate din actualitate, construite cu atenție să respecte profilul în evoluțiile din fiecare episod. MIMI BRĂNESCU, un dramaturg de marcă al prezentului, cu valoare confirmată și în teatru este autorul unor numeroase scenarii, urmat surprinzător de actorul - scenarist ADRIAN VĂNCICĂ, dar și de alți colegi, toți dovedind multă atenție în a respecta scopul tematic al satirei. Scenariile prind viață însă, prin ACTORII din rolurile principale prezenți în fiecare sezon cărora li se mai alătură din când în când și alți colegi apreciați din breaslă. În spatele interpreților, activează și o serie de profesioniști desăvârșiți. Cadrul de joc dintr-un sat, e ”mobilat” inspirat prin decorul creat de Sorin Boncea, iar costumele concepute în linie generală de stilista Monica Florescu, apoi de Adriana Văncică și alți colegi, subliniază amuzant caracterizarea în amănunt a fiecărei tipologii de personaj. Regizorul Dragoș Buliga conduce remarcabil derularea acțiunii în compania unei echipe tehnice de profesioniști. Actorilor li se oferă astfel, atmosfera perfectă pentru a evolua și de opt ani, nici unul nu a alunecat pe panta manierismului. Au realizat fiecare adevărate performanțe în personajele atribuite.
Toți cei din distribuție au un bogat palmares, fiind activi, fie în roluri jucate pe scena teatrelor sau din filme, fie în spectacole de divertisment tv ori pe mari scene, fie în concerte. Spicuim pe scurt din activitatea lor paralelă cu cea din serial pentru a atenționa asupra acestor talente desăvârșite.
ANCA DUMITRA interpretează fermecător pe Gianina, tânăra frumușică și prostuță din satul Fierbinți, dar este și actriță la Teatrul de Comedie. Aici poate fi aplaudată pentru rolul Hero din ”Mult zgomot pentru nimic” de Shakespeare, spectacol în regia lui Andrei Șerban. La Teatrul ”Toma Caragiu” din Ploiești se remarcă în personajul Abigail din ”Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, regizat de Vlad Cristache. (Spectacolele sunt comentate pe acest blog). A mai jucat și în ”Pescărușul” de Cehov, dar și în cinci filme. Privind-o în serial, Anca Dumitra poate fi considerată actriță de comedie, dar a interpretat meritoriu în teatru, în film, și roluri dramatice. Ceea ce uimește la Anca Dumitra este flexibilitatea talentului prin care poate întrupa impresionant roluri dramatice sau comice.
MIRELA OPRIȘOR definește la nuanță, cu fină ironie în raport cu situațiile în care e implicat personajul Aspirina, pe femeia provocatoare din sat. Actrița a jucat și joacă o sumedenie de roluri în teatru și film. Amintesc de pildă, Anna din ”Ivanov” de Cehov, spectacol în regia lui Andrei Șerban de la Teatrul ”Bulandra” (comentat pe acest blog), prezența sa în distribuțiile altor teatre - Teatrul de Comedie, Teatrul Național ”I.L.Caragiale” sau Teatrul Metropolis și în spectacole de teatru independent, în toate rolurile este întodeauna admirabilă. Cunoscută de unii doar ca Aspirina este de nerecunoscut în teatru unde demonstrează forță dramatică, sensibilitate. A mai jucat și în peste zece filme, iar pentru rolul din ”Marți, după Crăciun” a obținut premiul de interpretare la Gala ”Gopo”. Mirela Oprișor e stăpână pe zestrea unui talent complex, investit ireproșabil în teatru sau film.
ECATERINA ȚUGULEA (LADIN) este Dalida, secretara primarului Vasile din Fierbinți, caracterizată cu multă abilitate comică în funcție de situații ca o femeie șireată care cunoaște matrapazlâcurile primarului, dar singurătatea de acasă o afectează adeseori. Are o carieră bogată în diverse roluri la Teatrul de Comedie, dar și într-un rol dramatic la Teatrul Evreiescc de Stat. A jucat și în filmul ”După dealuri” în regia lui Cristian Mungiu. Actrița născută peste Prut a reușit să își corecteze în vorbire accentul din Basarabia și să își impună talentul.
În alte personaje din planul doi se întâlnesc în serial trei actrițe aplaudate de publicul iubitor de teatru.
LILIANA MOCANU dirijează intervențiile savuroase ale soției lui Firicel, deține știința de a juca comedie trăind dramatic situațiile din ”Las Fierbinții”. Pare incredibil, dar Liliana Mocanu este actriță la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase” unde cântă, dansează, interpretează scheciuri cu umor. A jucat în nouă filme printre care și un rol dramatic în ”După dealuri” în regia lui Cristian Mungiu. Actrița își fructifică talentul special, în toate interpretările atribuite din teatru și film.
LUMINIȚA BUCUR creionează cu umor pe soția lui Brânzoi, singurul bărbat harnic din sat. Actrița joacă mereu la Teatru Roșu independent, găzduit de Clubul The Hub, dar a fost prezentă și la Teatrul Metropolis, și-a impus astfel personalitatea și pe scenă.
MARILENA NICOLAU interpretează reușit pe soacra lui Celentano, nemulțumită mereu și revoltată pe ginerele bețiv. Actrița deține în palmares și o sumedenie de personaje creionate deosebit din repertoriul Teatrului Evreiesc de Stat.
GHEORGHE IFRIM în rolul central al temei satirice dezvoltate în serial, oferă prezentarea în multiple nuanțe comice a primarului satului, Vasile cel slugarnic față de partidul X care l-a ”promovat”, tipologie des întâlnită în realitatea noastră curentă. Actorul însă, a realizat la Teatrul ”Bulandra” peste zece roluri sub îndrumarea unor mari regizori – Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Darie, dar și în peste treizeci în film. În orice apariție în teatru sau film, cu greu îl recunoști pe Gheorghe Ifrim. Se transpune în personaj , fie el comic ori dramatic, cu firesc și trăire interioară, este o personalitate din plutonul valorilor artei actorului.
ADRIAN VĂNCICĂ, actor, dar și scenarist înzestrat cu arta scrisului, interpretează senzațional cu substraturi multiple pe bețivul ”filosof” al satului, Celentano. Actorul realizează o creație exemplară într-un rol de compoziție foarte dificil. Prin ținută, expresie, gestică, vorbire, e un adevărat bijutier care cizelează un filigran prin caracterizarea lui Celentano. Puțini știu că în 2002, Adrian Văncică exersa actoria în ... Coreea de Sud. Acasă au urmat interpretări în douăzeci de filme, dar și în spectacole de la Teatrul ”Nottara” care acum, neglijează acest mare talent. Actorul este unul din puținele cazuri în care talentul nativ explozibil, e dublat de o inteligență aparte, ce dă strălucire personajului interpretat.
TOMA CUZIN e în ”Las Fierbinți”, Firicel, prietenul de beție al lui Celentano, rol cu pricepere conceput în a defini admirabil tipologia săteanului sărac cu o familie numeroasă. O bogată activitate desfășoară actorul la Teatrul Mic prin aparițiile în zece spectacole din repertoriu, dar și în cinematografie unde publicul l-a întâlnit în peste treizeci de filme. Toma Cuzin deține harul adaptării la registrul comic sau dramatic, solicitat de parsonajele pe care le construiește credibil, prin amănunte de expresie.
MIHAI BOBONETE cucerește cu succes publicul în rolul lui Bobiță, cârciumarul șiret din sat, caracterizat meritoriu de interpret. Este un actor deosebit al genului comic, practicat alături de colegi din serial și în stand-up comedy pe scene mari care găzduiesc spectacole de divertisment, dar și în proiecte tv de divertisment. A jucat în nouă filme, unul în regie propie, dar se preocupă și de scrierea unor scenarii pentru serial, cu rezultate demne de apreciat. Mihai Bobonete are o personalitate artistică solid consolidată, complexă.
CONSTANTIN DIȚĂ interpretează excelent pe tânărul prostovan al satului, Giani cel plin de ifose, amicul lui Bobiță. Actorul a încântat publicul prin o serie de roluri comice, dar și consistent dramatice, în peste douăzeci de filme. A jucat la Teatrul de Comedie și la Teatrul „Bulandra”, în spectacolul regizat de Alexandru Darie „Anatomie Titus Căderea Romei” de Heiner Muller. Este prezent și în emisiuni de divertisment tv și întodeauna aparițiile sale sunt savuroase.
ION IONUȚ CIOCIA dă viață admirabi în serial, harnicului sătean Brânzoi cel naiv, singurul om cinstit din jurul primarului Vasile. Este actor la Teatrul ”Ion Creangă” unde l-am întâlnit într-un spectacol în care dialoga cuceritor și cu sensibilitate cu copiii spectatori. Ion Ionuț Ciocia a interpretat o sumedenie de roluri în diverse teatre - Naționalul din București, Teatrul Metropolis sau Teatrul Evreiesc de Stat, dar și în patru filme. Actorul are harul abordării unei largi game de partituri.
LEONID DONI este excelent în Robi, polițistul satului, supusul primarului Vasile, un zăpăcit fără prea multă minte. Este foarte activ și în teatru, prezent mereu în spectacolele Teatrului ”Elisabeta”. A jucat și în opt filme. Talentul său special, e fructificat mai ales în roluri de comedie pentru că provoacă umorul, jucând dramatic situațiile personajului.
MARIUS CHIVU care a fost Macbeth la Teatrul ”Bulandra”, redă acum cu umor, la nuanță, stările prin care trece Nicu Rață, taximetristul satului. Este un actor de frunte al Teatrului ”Bulandra”, unde înterpretează remarcabil personaje dramatice, în direcția de scenă a unor mari regizori. A jucat și în patru filme. Cu pricepere actorul știe să construiască în amănunt personajele prin trăirea credibilă a situațiilor dramatice, dar și a celor comice.
MIHAI RAIT DRAGOMIR este distribuit într-un rol foarte dificil din serial, Dorel, cel cu un handicap de inteligență, speculată de fratele său Bobiță. Actorul găsește soluții pentru a interpreta comic personajul. A jucat în trei filme și cu succes se impune în Trupa ImPro de improvizație, ce oferă reprezentații de divertisment. Dovedind un talent multiplu a ajuns până la finalul concursului ”Vocea României”, emisiune de mare interes de la Pro Tv.
MIHAI MĂRGINEANU interpretează minunat pe Ardiles, cunoscut tuturor celor din Fierbinți pentru abilitatea de a fura de prin gospodăriile sătenilor. Nu este actor de profesie, ci un remarcabil compozitor și cântăreț de muzică folk și pop rock, fiind și cel care ilustrează muzical inspirat serialul. Mihai Mărgineanu este un artist de excepție.
Cei citați mai sus, sunt ARTIȘTI desăvârșiți care s-au unit ca într-o ”familie” pentru a da viață personajelor principale prezente mereu în mai toate episoadele din ”Las Fierbinți” și au încântat telespectatorii prin construcția unei satire de excepție despre lumea de astăzi cu metehnele sale curente.S-au alăturat acestei ”familii” în diverse episoade și alți artiști mai mult sau mai puțin consacrați. Regretata Stela Popescu în rolul directoarei școlii din sat a susținut la un moment dat un monolog impresionant referitor la situația dramatică a învățământului și a școlii. În alte episoade au realizat apariții deosebite Maia Morgenstern sau Horațiu Mălăele.
Răzvan Vasilescu , un alt actor de valoare al teatrului și filmului nostru, prezintă în profunzime, profilul unui prefect cu ocupația de bază ... corupția care intervine din când în când în acțiune și amplifică nota satirei la adresa realității noastre.
Remarcabile sunt și intervențiile Danei Voicu în rolul unei gospodine din sat, cât și aparițiile Ilonei Brezoianu în personajul de la cabinetul medical.
Firește, în primele sezoane se întâlnesc și episoade mai terne, pe o altă linie de tratare a subiectului – absurdă sau suprarealistă, datorită prestației unor scenariști de ocazie, fapt constatat în unele reluări din această vară.
”LAS FIERBINȚI” rămâne însă, una din puținele realizări de valoare din oferta programelor tv. prin tematica satirei abordate pe care nu o întâlnești în dramaturgia din teatru și nici chiar în scenariile de film de lung metraj. Punctul forte al succesului este în primul rând ”familia” de ACTORI EXCEPȚIONALI care susțin constant evoluția personajelor, tipologii specifice zilelor noastre.