MEMORABILĂ EVOCARE A TRECUTULUI
Sperăm că mai mulți au citit cartea Lenei Constante (1903 – 2005), personalitate creatoare - plastician și scriitor, fondator al Teatrului Țăndărică unde a lucrat ca scenograf. A fost condamnată la 12 ani de închisoare ca deținut politic și eliberată în 1962. Lena Constante a lăsat posterității cărți document despre ororile comunismului instaurat în România după cel de al doilea Război Mondial. ``Evadarea tăcută`` cuprinde mărturiile sale din închisoare despre o epocă pe care nu avem dreptul să o uităm.
Oana Pellea, o valoare în mișcarea teatrală compune inspirat un ``one woman show`` ca Artist – Cetățean și dramatizează ``Evadarea tăcută``. Actrița și regizoarea acestei reprezentații originale precizează în foița program de sală - ``Spectacolul mi-l doresc o mărturisire și nu un spectacol de teatru. Scopul meu nu este performanța actoricească, ci o experiență umană împărtășită cu dumneavoastră. Îmi doresc ca textul și experiența unui fenomen uman pe numele Lena Constante să ajungă la spectatori. Pentru mine este o datorie de onoare să fac cunoscută publicului această Lecție de viață. `` Evocare timpului în care au fost victime mai mult de un milion de români în prcesele staliniste, o face impresionant Oana Pellea.
Spectacolul devine mărturisirea sinceră a unui Om frustrat de libertate într-un regim dictatorial sinistru.
Lectura scenică de astăzi a unor momente de viață din trecut, poate fi considerată o lecție de istorie vie, necesară și tinerei generații pe care nu o află din cărțile de școală, din păcate. Inițiativa Oanei Pellea merită aprecieri depline, este un eveniment provocator de a nu uita niciodată trecutul care a sfărâmat vieți și libertatea poporului nostru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu